Sunday, October 24, 2010

nie o tym mial byc ten blog

Niestety - wyglada na to ze z otylosci wlasciwie nigdy nie jest sie uzdrowionym. W zeszlym roku schudlam okolo 12 kg, wydawalo mi sie sie jestem na czubku gory, z ktorej przyszlo mi spektakularnie zjechac podczas tego lata, i dolozyc 4 kg. Jestem ta sytuacja przygnebiona, tym bardziej ze wiem ze im starsza jestem, to ten projekt bedzie coraz trudniejszy.

A wiec biore sie za kolejna walke - przede wszystkim eliminuje cukier. Niestety, u mnie w rodzinie jest tendecja do uzaleznieia od alkoholu, i gdzies wyczytalam ze genetyka uzaleznien moze tez powodowac uzaleznienie od cukru. Mam zamiar jesc male 4 posilki, nie wiecej niz 1200-1300 kcal, z duza iloscia warzyw, i chudego bialka. Ugotowalam dzis garnek kapuscianej zupy, zrobilam zakupy i zaczynam podejscie numer dwa. Jestem jednak zdeterminowana, aby ten blog nie stal sie kolejnym moim blogiem odchudzajacym - chcialabym aby to moje odchudzanie odbywalo sie na autopilocie innych fascynujacych zdarzen w moim zyciu.


Przepis na calkiem dobra zupe jarzynowa, ktora mam zamiar jesc na kolacje z kawalkiem chudego miesa.



  • 2 duże cebule
  • 4 zabki czosnku
  • 2 zielonecukinie
  • puszka pomidorów,
  • 3 marchewki,
  • seler,
  • połowa główki kapusty,
  • bulion,
  • przyprawy do smaku.
Na dwoch lyzkach oliwy z oliwek udus czosnek, cebuke i seler. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę – umyj i pokrój wszystkie potrzebne warzywa. Następnie zagotuj bulion i dodawaj do niego po kolei wszystkie składniki. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Dodaj swieze lub suszone ziola. Po ugotowaniu można dodać przyprawy do smaku.

1 comment:

  1. Nienawidze tego calego odchudzania, bo sie odchudzam cale zycie, z dobrym skutkiem, tylko nietrwalym, nabieram wagi i znowu sie odchudzam, a niewiele mi trzeba zeby wrocic do poprzedniej. Wlawsciwie powinnam nie jesc nic oprocz gotwanych jajek

    ReplyDelete